De Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag is het symbool van het Koninkrijk der Nederlanden en hoort daarom overal op Nederlands grondgebied een ereplaats te hebben. Het is niet toegestaan de nationale driekleur te gebruiken voor commerciële doeleinden of te bedrukken met (reclame) teksten.

In 1937 heeft de toenmalige koningin Wilhelmina de kleuren van de Nederlandse vlag bij koninklijk besluit vastgesteld: helder (vermiljoen) rood, helder wit en (kobalt) blauw. Voor de afmeting van de vlag gelden geen regels. In het algemeen wordt de verhouding lengte-breedte van 3 : 2 aangehouden.

Nederlandse vlag uithangen

De Nederlandse vlag hoort ’s nachts niet buiten te hangen. Het hijsen van de vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Alleen wanneer de Nederlandse vlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken.

Vlaggen met oranje wimpel voor Koninklijk Huis

De oranje wimpel wordt officieel alleen gebruikt op verjaardagen van leden van het Koninklijk huis en op Koningsdag. De oranje wimpel moet minimaal dezelfde lengte hebben of iets langer zijn dan de diagonaal van de vlag.

Vlaggen op 4 en 5 mei

4 mei is de nationale herdenkingsdag. De daarop volgende dag – 5 mei – vieren wij de bevrijding van ons land. Op beide dagen wordt de Nederlandse vlag gebruikt.

De nationale herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok hangen officieel ook beperkt tot de tijdsperiode van 18.00 uur tot zonsondergang. Het moment van twee minuten stilte vindt plaats van 20.00 uur. Daarna wordt de vlag niet in top gehesen (ook niet bij officiële herdenkingsplechtigheden), maar blijft overal halfstok tot zonsondergang.

Bij het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst in top gehesen, waarna de vlag wordt neergelaten totdat het midden van de vlag op de helft van de gebruikelijke hoogte is. Het is belangrijk er op te letten dat de vlag in geen enkel geval – ook bij windstilte – de grond of een ander obstakel raakt. De vlag wordt binnengehaald door de vlag eerst langzaam in top te hijsen en vervolgens neer te halen.

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. Alleen wanneer het rood, wit en blauw aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht, mag deze na zonsondergang blijven hangen.

Wanneer mag er gevlagd worden?

De Nederlandse vlagdata zijn als volgt:

  • 31 januari (1 februari): Verjaardag prinses Beatrix
  • 27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag koning Willem Alexander
  • 4 mei (4 mei): Dodenherdenking (vlag halfstok vanaf 18.00 tot zonsondergang)
  • 5 mei (5 mei): Bevrijdingsdag
  • 17 mei (18 mei): Verjaardag koningin Máxima
  • Laatste zaterdag in juni: Veteranendag
  • 15 augustus (16 augustus): Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië
  • 3e dinsdag in september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
  • 7 december (8 december): Verjaardag prinses Catharina-Amalia
  • 15 december (16 december): Koninkrijksdag

* Indien een datum op een zondag of op een algemeen erkende Christelijke feestdag valt, dan dient op de tussen haakjes vermelde datum te worden gevlagd.